Którego pierwiastka zjadamy najwięcej?

Good_Food_Display_-_NCI_Visuals_Online

Zbilansowana dieta

Dużo ludzi przejmuje się właściwą dietą. Podobno powinna ona być zbilansowana, czyli zawierać odpowiednie ilości wszystkich potrzebnych nam substancji. Jak to wygląda z punktu widzenia fizyka? Którego pierwiastka spożywamy najwięcej?

Krótko:

Pod względem ilości: wodoru.
Pod względem masy: tlenu.

Dłużej:

Cząsteczki chemiczne, które przyjmujemy w pożywieniu można podzielić na trzy główne klasy: tłuszcze cukry i białka. Wszystkie one składają się głównie z atomów węgla, wodoru i tlenu. Jednak nie są to jedyne cząsteczki zawarte w żywności. Procentowo  najwięcej spożywamy cząsteczek wody. W zależności od rodzaju pożywienia woda może stanowić prawie 100 % jego masy.  Spójrzmy na poniższe przykłady:

ugotowana owsianka: 83% wody
ugotowany makaron: 78% wody
gotowane jaja: 73% wody
ugotowany ryż: 72%
mięso z kurczaka: 70%
stek z polędwicy wołowej: 69%
ser szwajcarski: 37%
chleb: 36%
masło: 15%
masło orzechowe: 5%

W przybliżeniu można przyjąć, że 50% tego co spożywamy to woda. Zatem najwięcej spożywamy atomów wodoru i tlenu, które tworzą wodę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.